Akademik Başarı Destek ve Geliştirme Programları

ÖLÇME DEĞERLENDİRME - AKADEMİK BAŞARIYI DESTEKLEME VE GELİŞTİRME

ODTÜ Geliştirme Vakfı Okulları’nda “Başarı tesadüf değildir.”

ODTÜ Geliştirme Vakfı Okulları öğrenci potansiyelini keşfetmek, öğrenme ihtiyaçlarını belirlemek ve öğrenmeyi teşvik etmek için yapılandırılmış ölçme değerlendirme uygulamalarına sahiptir. Bu uygulamalar doğrultusunda elde edilen başarı verilerinin kayıt altına alınarak izlendiği ve her öğrencinin süreç içerisindeki gelişiminin takip edildiği sistemler oluşturulmuştur. Ölçme değerlendirme uygulamalarının en önemli amaçlarından biri öğrencilerin bilişsel, duyuşsal ve   pedagojik beklentiler doğrultusunda kendilerini geliştirmelerini sağlamaktır.

ODTÜ Geliştirme Vakfı Okulları öğrenci başarısı hakkında karar verirken kendi iç değerlendirme verilerine ek olarak çeşitli ulusal ve uluslararası değerlendirme araçlarından elde edilen verileri de dikkate alır.

Her seviyede öğrencilerin öğrenme süreçleri öncesi öğrenme alanları ile ilgili ön bilgilerinin yoklandığı, hazır bulunuşluklarının belirlendiği tanılayıcı değerlendirme çalışmaları yürütülmektedir.

Sürecin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla biçimlendirici değerlendirmeler yapılmaktadır.

Biçimlendirici değerlendirme iki farklı amaca hizmet eder biri  öğrenme için değerlendirme, diğeri öğrenme olarak değerlendirmedir. Öğrenme için değerlendirme, tüm öğrencilerin ilerlemelerini izlemek ve öğrencilerin bildikleri ile bilmeleri gerekenler arasındaki boşluğu kapatmak için kullanılır. Öğrenme olarak değerlendirme ise geri bildirimin önemini, öğretmenin ve öğrencinin bu geri bildirimi öğrenme sürecine yansıtmadaki rolünü ifade eder. Bu değerlendirme çalışmalarının sürekli ve periyodik olması önemlidir. Bu amaçla süreçte öğrenmeyi değerlendiren, öğrenme olarak sürece dahil ettiğimiz farklı yöntem ve tekniklerin kullanımının dışında ‘Ara Değerlendirmeler, ‘Neler Öğrendim?’ etkinliklerine de yer verilmektedir.