Eko - Okul

EKO -OKULLAR PROGRAMI NEDİR?

Eko-Okullar Programı çevre bilinci, çevre yönetimi ve sürdürülebilir kalkınma eğitimi vermek için uygulanan bir programdır. Program, okullarda ISO 14001/EMAS üzerine kurulmuş bir çevre yönetim sisteminin uygulanmasını sağlar.

Eko-Okullar, disiplinler arası çalışarak toplumun diğer bölümlerinde de çevre duyarlılığının sağlanmasında rol alırlar. Eko-Okullar programındaki en önemli ve bütünleştirici etken öğrenci katılımıdır. Öğrenciler hem çevresel konularda bilgi edinirler hem de ailelerini, yerel yönetimleri ve sivil toplum kuruluşlarını çevresel konularda bilinçlendirmede etkin rol alırlar.

Okulumuzda, farklı sınıflardan seçilen öğrenciler ve bir koordinatör öğretmenden oluşan Eko-Tim, programın okuldaki yürütücüsüdür. Eko-Tim’de yer alan öğrenciler koordinatör öğretmen ile iş birliği yapar. Çeşitli etkinliklerde yer alarak Eko-Okullar Programı hakkında okuldaki arkadaşlarını bilinçlendirmeye çalışır.

Eko-Okullar Programı, okullara çevre eğitimi konusunda yol gösterici bir program sunmasının yanı sıra; program dahilinde yaptıkları çalışmalarda ve verdikleri çevre eğitimiyle üstün başarı sağlamış okullara Yeşil Bayrak ödülü vermesi nedeni ile aynı zamanda bir ödül planı olma özelliğini de taşır. Yeşil Bayrak, uluslararası düzeyde tanınan ve saygınlığı olan, çevreye duyarlı okulu simgeleyen bir eko-etikettir.

ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel İzmir İlkokulu 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılında ilk yeşil bayrak ödülünü almış ve çevreci bir okul olma yolunda önemli bir adım atmıştır.

PROGRAMIN FAYDALARI

Programın uygulanması, öğrencilere çevre konusunda olduğu kadar, yaşamları boyunca kullanacakları ve başarılarını etkileyecek alışkanlıklar da kazandırır.

Öğrenciler, bir grup üyesi olarak yeni bir kimlik geliştirirler. Grup çalışmalarında katılımcı bir yapı oluştururlar. Sorunları tanıma, çözüm üretme ve tartışma becerisi geliştirirler. Öğrencilerde tüketim alışkanlıkları değişir, savurganlık önlenir, doğal kaynakları koruma bilinci gelişir.

Okuldaki temizlik ve düzeni sürekli kılar. Okulda su ve elektrik tasarrufu öğrenci eliyle sağlanır. Okul öğrencilerce sahiplenilir ve okul kültürüne uyum kolaylaşır. Yerel, ulusal ve uluslararası boyutta tanınırlığı etkiler.

KONUMUZ

ODTÜ GV Özel İlkokulu olarak bu yıl, su konusunda çalışmalar yürüteceğiz.

EKO-İLKEMİZ

"Yaşam Kaynağımız Su, Suyu Koru Geleceği Koru!"

2023-2024 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI EKO-OKUL ÇALIŞMALARIMIZ

ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel İzmir İlkokulu olarak bu yıl Eko-Okul etkinlikleri kapsamında okulumuzda;

• Programla ilgili bilgilendirme çalışmaları,
  • Sağlık ve hijyenin su ile bağlantısının kurulacağı uzman sunumları,
  • Yaşam kaynağımız olan suyun canlılar için önemine dikkat çekecek kazanım bazlı etkinlikler,
  • Yenilenebilir enerji kaynaklarının önemine değineceğimiz İngilizce dersi aktiviteleri,
  • Küresel ısınma ve su kaynaklarının azalmasına yönelik görsel sanatlar etkinlikleri,
  • Su döngüsünü gözlemleyebilmek adına kurulacak deney düzenekleri,
  • Sanatta suyun yeri konusunda paylaşımlarda bulunulması ve çeşitli ressamların su ile ilişkili eserlerinin incelenmesi,
  • Suyun öyküsünün aktarıldığı çeşitli okuma-anlama etkinlikleri,
  • Sesin oluşumunun doğa ve su üzerindeki etkilerinin gözlemlenebileceği müzik çalışmaları,
  • Suyun kullanımı, su tüketim alışkanlıkları ve su kaynaklarının korunması amacıyla kurgulanacak araştırma, anket, röportaj ve afiş çalışmaları,
  • Evdeki su tasarrufu uygulamalarının okul ortamında yaygınlaştırılması,
  • Su canlıları ve sudaki yaşam temalı etkinlikler,
  • Ulusal ve uluslararası sürdürülebilir su eylem planlarının incelenmesi,
  • Dünya Su Günü “Su İçin Yürü” etkinliği,
  • Su ayak izi konusunda farkındalık çalışmaları,
  • Yıl sonunda tüm okulun katılımıyla, süreçte oluşan çevre bilincini pekiştireceğimiz Eko-Şenlik yapılacaktır.

"YAŞAM KAYNAĞIMIZ SU, SUYU KORU GELECEĞİ KORU!"