Etkinliklerimiz

MATEMATİK ZÜMRESİ

DÜNYA MATEMATİK GÜNÜ (International Day of Mathematics)

UNESCO tarafından onaylanan ‘14 Mart Dünya Matematik Günü’ne dikkat çekmek ve matematiğe karşı olumlu tutum geliştirmek amacıyla etkinlikler düzenlenmektedir. Her yıl 14 Mart'ta, belirlenen yeni tema doğrultusunda tüm ülkelerde yapılan etkinlikler web sitesi üzerinden paylaşılmakta ve yarışmalar düzenlenmektedir. Öğrenciler matematiksel becerilerini kullanarak tasarladıkları projelerini bu hafta içinde yapılan Bilim Şenliği’nde sunarlar.

International Day of Mathematics (idm314.org)     

ULUSAL VE ULUSLARARASI YARIŞMALAR

Öğrencilerin var olan matematiksel becerilerinin geliştirilmesi ve üst düzey düşünme becerilerinin desteklenmesi amacıyla ulusal ve uluslararası düzenlenen yarışmalara bireysel veya grup olarak katılım sağlanmaktadır.

KANGURU MATEMATİK YARIŞMASI 

Uluslararası Kanguru Matematik Yarışması, 1991’den bu yana, Fransa merkezli "Association Kangourou Sans Frontieres" Derneğine bağlı olarak, 90’a yakın ülkede 7 milyondan fazla öğrencinin katılımıyla uygulanmaktadır.  

MATBEG 

Etkin geri bildirim verip öğrencileri, somut materyal kullanımına yönelterek öğrencilerin  matematiksel becerilerinin geliştirilmesini hedefleyen ve açık uçlu sorulardan oluşan, öğrencilerin kafasında yer etmiş olan “matematiğin zor ve sıkıcı” olduğu yönündeki fikirlerini değiştirmeyi amaçlayan bir uygulamadır.

ZEKA OYUNLARI ŞAMPİYONASI 

Türkiye Zeka Vakfı tarafından düzenlenen, öğrencilerin düşünme, karar verme ve problem çözme becerilerini geliştirmek, yardımlaşma ve takım çalışması becerilerini artırmak amacıyla uygulanan Türkiye Okullar Arası Zeka Oyunları Yarışması, öğrencilerin takım olarak katıldıkları zeka ve akıl oyunlarından oluşur. Şampiyona “İl Finalleri”, “Bölge Finalleri” ve “Türkiye Finali” olmak üzere üç aşamada gerçekleştirilmektedir. Şampiyonaya, 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerimizden gönüllü olan öğrenciler katılır. İl finallerinde belirlenen okul takımlarıyla sonraki aşamalara hazırlık için çalışmalar yapılmaktadır. 

NESİN MATEMATİK KÖYÜ GEZİSİ

8.sınıf öğrencilerimizle birlikte gerçekleştirdiğimiz gezimizde öğrencilerimiz, Ali Nesin ile ders yapma fırsatı bulur. Matematikte tümevarım yöntemi ile soru çözerek bir matematik teoremine ulaşma deneyimi yaşarlar. Ayrıca, öğrencilerimiz Şirince’ de kültürel bir gezi deneyimi yaşayarak keyifli vakit geçirme fırsatına sahip olur.

 

FEN BİLİMLERİ ZÜMRESİ

BİLİM VE TEKNOLOJİ HAFTASI  

Her yıl Mart ayının ikinci haftası Bilim ve Teknoloji Haftası olarak kutlanır. Öğrencilerin bilime olan meraklarını ve ilgilerini artırma hedefi ile düzenlenen haftada belgeseller izlenir, deney gösterileri gerçekleştirilir, alanında uzman kişiler tarafından söyleşiler yapılır, bilime yön veren bilim insanları hakkında sunumlar ve etkinlikler yürütülür.  Öğrenciler bilimsel süreç becerilerini kullanarak yürüttükleri projelerini bu hafta içinde yapılan Bilim Şenliği’nde sunarlar. 

OGVO BİLİM TURNUVASI 

OGVO Bilim Turnuvası, ODTÜ GV Ankara Ortaokulu tarafından düzenlenen ve Ankara, şube okullarımız ve danışmanlık hizmeti verilen okulların 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin katıldığı bir bilim turnuvasıdır. Çalışmanın amacı, farklı ilgi alanları olan öğrencilerin bir bilim konusu/teması kapsamında yeteneklerini ve birikimlerini ortaya koymalarını sağlamaktır. Bilim turnuvası; fotoğraf, poster, belgesel, oyun sahneleme ve anlık çözüm olmak üzere beş kategoriden oluşur. Her yıl belirlenen bir konuya/temaya bağlı olarak belirtilen kategorilerde yarışmalar yapılır.   

BULUŞ ŞENLİĞİ – INVENTION CHALLENGE İSTANBUL 

Buluş Şenliği; her yıl JPL-NASA mühendislerinin 1998’den beri ABD’de her yıl kendi arasında düzenlediği ve Güney Kaliforniya’daki orta dereceli okulların katılımına da açık olan “Invention Challenge” adlı yarışma esas alınarak aynı format ve içerikte Türkiye’de de düzenlenmektedir. Yarışma; buluşları bir şenlik ortamında yarıştırarak, yaratıcılık ve bilimin öğrenciler arasındaki popülerliğini artırmak, öğrencilerin pratik bilim ile daha fazla meşgul olmalarına uygun ortam hazırlamak, yaratıcılıklarını ortaya koyarak buluş yapma heyecanını yaşatmak ve bilimle ilgili paylaşımları artırarak farklı kişilerle tanışılabilecek doğal bir ortam hazırlamak amacı ile düzenlenir.  

Yarışmaya, 7 ve 8. sınıf öğrencileri katılır. Öğrenciler, yarışma düzenleyicileri tarafından belirlenen uygulamaya dayanan fiziksel bir problemi buluş yaparak çözmeye çalışırlar.  

FENBEG   

FENBEG sınavı, Fen okuryazarlığını Uluslararası Geniş Ölçekli Sınavlar (PISA, TIMSS) standartlarında ölçebilen tek uygulamadır. Fen Bilimleri dersi kazanımlarına uygun, farklı ve özgün sorularla öğrencilerin Fen okuryazarlığı düzeyini ölçmek amacı ile düzenlenir.  

FENBEG testlerinde; fiziksel olaylar, dünya ve evren, canlılar ve yaşam, madde ve doğası, çevre bilimi ve mühendislik becerileri olmak üzere 6 ana konu başlığı; bilgi, uygulama ve akıl yürütme olmak üzere 3 temel yeterlikte ele alınmıştır. Ayrıca öğrencinin sadece bilgi düzeyini değil, aynı zamanda analiz etme, problem çözme, sentez yapma, soru/hipotez/tahmin oluşturma, tasarlama/planlama, değerlendirme, sonuç çıkarma, genelleme, kanıtlama, transfer etme gibi üst düzey becerileri de ölçülmektedir. 

GELECEĞİN MÜHENDİSLERİ YARIŞIYOR 

ODTÜ GV özel Ankara Ortaokulu tarafından düzenlene yarışma, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda tüm 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerine açıktır. “Geleceğin Mühendisleri Yarışıyor” adlı bu yarışma, öğrencileri bilimsel ve teknolojik çalışma yapmaya davet eden ve onların gelecekte buluşlar yapmasını sağlayacak beceriler kazanmasını hedefleyen bir yarışmadır.

Bu yarışma sayesinde öğrenciler bilimsel düşünme becerilerini geliştirirken, takım çalışması yaparak problem çözer ve yaratıcı düşünme becerilerini de geliştirirler. Yarışmaya katılan öğrencilere oldukça detaylı bir problem verilir. Öğrenciler her sene proje ekibi tarafından belirlenen problemi çözmek için belli kurallar ve koşulları yerine getiren bir cihaz/düzenek tasarlar ve geliştirirler.  

ÇEVRENİN GENÇ SÖZCÜLERİ 

Çevrenin Genç Sözcüleri (YRE) programı, uluslararası bir kuruluş olan Çevre Eğitim Vakfı (FEE) tarafından faaliyet gösteren uluslararası bir gençlik ağıdır. Orijinal ismi “Young Reporters for the Environment -YRE” olan program, 11 yaş ile 21 yaş arasındaki Genç Sözcülerin uluslararası boyutta sürdürdükleri bir çevre gazeteciliğidir. Okulumuzda her yıl öğrencilerimiz belirledikleri yerel sorunlarda araştırmalar yaparak, işinde uzman kişilerle görüşerek ürettikleri film, haber ve fotoğraf gibi ürünleri çeşitli medya araçlarıyla yaygınlaştırırlar.

 

 


Üniversiteler Mahallesi Ihsan Dogramaci Bulvari No:5 06800 ODTÜ - Çankaya / ANKARA

+90 312 210 1182 (PBX) • FAX +90 312 210 1435 • info@odtugvo.k12.tr

© 2019 ODTÜ Gelistirme Vakfi Okullari • Designed by Activate

Yukarı.