Coğrafi bilgi sistemleri yeryüzüne ait bilgileri, belirli bir amaca yönelik olarak, verilerin toplanması, saklanması, analizi ve kullanıcıya sunulması işlemlerini bir bütünlük içerisinde gerçekleştiren bir bilgi sistemidir.
Coğrafi bilgi sistemleri temel fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için en az beş ana unsurun bir arada olması gerekir. CBS’nin sahip olduğu bileşenler; veri, insanlar, yazılım, donanım ve metotlardır.
Uzaktan algılama, fiziksel nesneler arasındaki konumsal, spektral ve zamansal ilişkilerin belirlenmesi amacıyla nesnelerle temas etmeksizin uydu veya uçaklar üzerindeki sensörler yardımıyla yeryüzü ölçülerinin yapıldığı sanat, bilim ve teknolojidir.
Uzaktan Algılama; geniş kapsama alanına sahiptir, nesnelerin gözle görülemeyen özelliklerinin tespiti mümkündür, hızlı, düşük maliyetli ve günceldir, tehlikeli ve ulaşılması güç/imkansız alanlar görüntülenebilir, periyodik olarak görüntü temin imkanı vardır, sonuç verileri dijital formatlıdır.
Doğal Afetler ve CBS
Son zamanlarda modern afet yönetimi, afete hazırlıklı olmakla ile birlikte afetleri önlemenin önemini vurgulamaktadır. Doğal afetlerle ilgili çalışmalarda UA ve CBS günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmalar; deprem, sel, heyelan, yangın, volkanizma ve fırtına gibi doğal afetlere neden olan tabii olaylardır. CBS ve UA sadece bu doğal olayların lokasyonlarının belirlenmesi, gözlemlenmesi ve etkilerinin belirlenmesinde değil, bunun yanında afet öncesinde ve sonrasında yapılacak pek çok çalışmayı da kapsamaktadır
OKULUMUZDA CBS VE UA KULÜBÜ GENEL ÇERÇEVE
1.CBS VE Uzaktan Algılama Nedir?
- CBS ve UA Uzmanlarının okula daveti ve kulüp öğrencilerimize yaptıkları projeleri tanıtmaları
3.Dünya’dan ve Türkiye’den CBS ve UA örneklerinin incelenmesi
- 4. ODTU CBS laboratuvarına ziyaret
- 5. CBS ve UA uygulamalarının ve programlarının tanıtımı
6.Doğal Afetlerde CBS-UA kullanımı ve faydaları
7.Öğrencilerin CBS ve UA ile proje tasarlamaları
- Kulübümüzü seçen öğrenciler kulüp saatlerine mutlaka PC veya tabletleriyle gelmelidirler.