Dünya Kültür Mirası Kulübü

Kulübün amaçları:

• Unesco’nun Türkiye topraklarında olan Dünya Kültür Mirası Daimi ve Geçici Liste’sinde bulunan eserleri tanıma
  • Geçici listede yer alan eserleri daimi listeye kazandırabilmek için coğrafi olarak yakınlarda bulunanlardan başlayarak pilot çalışmalar yapma
  • Anadolu’nun kültürel zenginliklerini öğrenme
  • Bu zenginlikleri tanıma, tanıtma ve gelecek nesillere aktarılmasında aktif rol alma
  • Anadolu’nun kültürel zenginliklerinden yola çıkarak dünya mirasının korunmasında da farkındalıkların artmasının sağlanması ve bu konuda öğrencilerin aktif koruyucular olarak yetişmeleri
  • Öğrencilerimizin farklı kültürlerle etkileşime geçmeleri
  • Öğrencilerimizin bu konuda bakış açılarını geliştirme
  • Öğrencilerin sosyal yönlerinin geliştirilmesi arkeoloji bilincinin kazandırılması
  • Dünya vatandaşları olarak yetişmelerine katkıda bulunma

Kulübün işleyişi:

Kulüp kurulduktan sonra Unesco Dünya Mirası Listesinde ve Geçici Listesi’nde Türkiye’de bulunan eserler üzerinde öğrencilerle bir araştırma çalışması yapılır. Daimi listede bulunan eserleri tanımaları sağlanır. Daha sonra geçici liste üzerinde çalışılır, asıl liste ile karşılaştırılarak bu konuda yapılabilecekler üzerinde değerlendirmeler yapılır.

Geçici listede yer alan Beypazarı evleri, Gordion gibi Ankara’ya yakın bir seçimle bu konuda daha detaylı çalışma yapmaları, koşullar izin verirse kültür gezileri yapmaları sağlanır.

Kazanımların diğer öğrencilere de ulaşmasını sağlamak için Unesco Kültür Mirası’nda yer almış veya almamış Anadolu’nun kültürel mirası ile ilgili sunumlar ve bilinçlendirme toplantıları yapılır.

Bu çalışmalarda Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Unesco ile de iletişime geçilerek yapılan çalışmaların daha verimli olması sağlanır.